Mano dienoraštyje daromas remontas. Atsiprašau už iškilusius nepatogumus. :}

2013-01-16

Bibimbap.

Nėra skanesnio maisto nei ruošto namie ir dar su meile. Bet retkarčiais taip norisi pasimėgauti šiuo tuo ne taip kasdienišku. Tada mudu su vyru vis einame į kokį nors kiniečių restoranėlį ir skaniai suvalgom pipirinių baklažanų, vištienos su kalmarais ar paprasčiausių krevečių su saldžiaaštriu padažu. Na, Kaunas nedidelis miestas ir pasirinkimo didelio, kur galima skaniai ir nekasdieniškai pavalgyti, nėra, todėl.. mes daugiau mažiau atsivalgėm vietinio kinietiško maisto. Taip norėtųsi, kad atsidarytų kokia nors vietnamiečių, korėjiečių ar dar kokia nors užeigėlė, kur būtų galima bent jau skonio receptoriais pakeliauti po pasaulį.
Aišku po pasaulio virtuvės gardumynus galima daugiau mažiau klajoti ir nuosavuose namuose, tereikia kantriai panaršyti internete, o po to pasivažinėti po prekybos centrus ir stoti prie viryklės, tikintis, kad tai, ką bandau pagaminti, bus skanu. Taip kartą, norėdami egzotiškų skonių, ir nenorėdami eiti valgyti į miestą, mes su vyru nutarėme pasiruošti bibimbap.

Bibimbap – tai vienas populiariausių korėjietiškų patiekalų, turintis daugybę variacijų. Jis dažniausiai teikiamas specialuose karštuose induose, kad patiekalas dar kurį laiką keptų. Na, mes nieko specialaus neturėjom: tiesiog susipirkom daugiau mažiau recepte nurodytus produktus ir ėjome eksperimentuoti.


Bibimbap.
 (4 asmenims pavalgyti)

¼ puodelio sojos padažo
3 valgomieji šaukštai cukraus
3-4 skeltelės smulkinto česnako
1 valgomasis šaukštas imbiero miltelių
¼ puodelio smulkintų svogūnų laiškų (aš jų nedėjau, bet buvo ir be jų labai puiku)
Apie 500g jautienos šonkaulių mėsos, supjaustytos plonom juostelėm (aš naudojau paprastą jautienos išpjovą, nes mėsinėje į mane labai keistai pažiūrėjo, kai paprašiau mėsos nuo šonkaulių… jei net šonkaulių neturėjo.. :?)
Šviežiai maltų juodųjų pipirų
3 puodeliai lipnių ryžių
Druskos
4 džiovinti šitaki grybai (jų mes taip pat neradome net 3prekybos centruose, todėl naudojome šviežius enoki grybus)
3 valgomieji šaukštai augalinio aliejaus
1 valgomasis šaukštas skrudintų sezamo sėklų
4 kiaušiniai
3 valgomieji šaukštai tamsaus sezamų aliejaus (sunadojom tik 1 arbatinį šauštelį)
1 juostelėm supjaustyta ir apvirta jauna cukinija
1 juostelėm supjaustyta ir apvirta morka
Apie 200g apvirtų sojos daigų (naudojau konservuotus)
Apie 200g supjaustytų ir apvirtų špinatų ar kitokių lapinių daržovių (naudojau Romos salotą)
½ puse puodelio plonytėm juoselėm pjaustyto nori lapų (dėjau mažiau, nes mano vyras nelabai buvo už juos, bet jie suteikė ypatingą skonį.)
Pateikti su Gochujang padažu (jo neturėjau, o ir ruošti noro buvo mažai, tai tiesiog susmulkinau čili pipirą ir sutryniau jį su druska ir aliejum – buvo skanu)

Paruošiams marinatas mėsai. Sumaišom sojos padažą su cukrumi, česnakais, imbieru, svogūnais. Į paruoštą marinatą suverčiame jautieną ir viską gerai išmaišome. Užbarstome šviežiai maltų pipirų ir paliekame pusvalandžiui marinuotis.

Užsikaičiam vandenį. Kai jis užverda pasisūdos ir suberiam virti ryžius. Verdam apie 20min, kol ryžiai suminkštėja, o didžioji dalis vandens išgaruoja.

Pamerkiame šitaki grybus į šiltą vandenį ir leidžiame jiems išbrinkti (apie 10min). Tada juos nusivalykite, nupjaukite kotelius, o kepurėles supjkaustykite plonomis juostelėmis. (aš gaminau su enoki grybais, juos apvaliau ir trumpai apviriau)

Įkaitinkite vok puodą (jei tokio neturite, tai puikiai tik ir kita storadugnė keptuvė ar puodas) su trupučiu augalinio aliejaus. Į įkaitintą aliejų sudėkite pusę marinuotos jautienos ir apkepkite 1-2 minutes arba tol, kol ji bus apkepusi (tik neperkepkite: juk nenorite “guminės” mėsos?). Kai mėsa bus paruošta, išimkite ją iš keptuvės. Lygiai taip pat kepkite ir likusią mėsą. Iškepusią mėsą sumaišykite su paskrudintais sezamais.

Išsikepkite kiaušinius. Jie turi būti pusiau iškepti, su skystu tryniu, ir truputį pasūdyti.

Kadangi aš neturiu tinkamų bibimbap kaitinimui indų, tai tiesiog truputį pašildžiau turimus paprastus debenėlius, patepiau juos tamsiu sezamų aliejumi (nors to nerekomendavo recepte daryti, bet truputėlis sezamų aliejaus suteikė ryžiams malonų skonį) ir viską serviravau juose: į dubenėlį įdedam ryžių, o ant jų gražiai pradedam krauti paruoštas daržoves, mėsą, grybus. Ant pačio viršaus uždedam iškeptus kaiušinius ir užberiam pjaustytų nori lapų.

Užsipilam Gochujang padažo (arba čili su aliejuku košelės) ir čiumpam kas lazdeles, kas šakutę ir nyram į šį spalvotą, kvapnų ir nepakartojamai gardų patiekalą.

Nom nom. Jei esu labai alkana, galiu suvalgyti beveik dvi porcijas šio patiekalo. Tikrai verta išbandyti šį patiekalą, jei tik mėgstate rytietišką virtuvę. Taip, yra ką nuveikti, bet tai labai puikus būdas praleisti vakarą dviese ar su draugais gaminant valgyt.

P.S. Vėliau mes ruošėme supraprastintą ir papigintą šio patiekalo variantą: jautieną keitėm turėta kiauliena, šitaki/enoki grybus papraščiausiais šampinijonais, dėjom paprastas šparagines pupeles, vietoj sojos daigų, vietoj cukinijos - ilgavaisį agurką. Bet taip pat bėrėm daugiau skrudinto sezamo ir daugiau nori lapų juoselių, nes tai baisiai skanu! Net ir šis varinatas buvo labai skanus.. nors man jautiena vis vien šiame patiekale labiau tinka.  

Šaltinis: http://www.hungrycravings.com/2008/05/bibimbap.html

P.S. Šiandien mums mažulytė šventė! Lygiai prieš penkis metus aš priėmiau patį nepraktiškiausią, labiausiai finansiškai neapsimokėjusį sprendimą gyvenime: išsikrausčiau gyventi pas dar tuomet gerai nepažįstamą vaikiną Vilių, dalintis per pus dviejų kambarių buto... atspėkit kuo visa tai baigėsi.. :DDD

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą