Aišku po pasaulio virtuvės gardumynus galima daugiau mažiau klajoti ir
nuosavuose namuose, tereikia kantriai panaršyti internete, o po to pasivažinėti
po prekybos centrus ir stoti prie viryklės, tikintis, kad tai, ką bandau
pagaminti, bus skanu. Taip kartą, norėdami egzotiškų skonių, ir nenorėdami eiti
valgyti į miestą, mes su vyru nutarėme pasiruošti bibimbap.
Bibimbap – tai vienas populiariausių korėjietiškų patiekalų, turintis
daugybę variacijų. Jis dažniausiai teikiamas specialuose karštuose induose, kad
patiekalas dar kurį laiką keptų. Na, mes nieko specialaus neturėjom: tiesiog
susipirkom daugiau mažiau recepte nurodytus produktus ir ėjome eksperimentuoti.
Bibimbap.
(4 asmenims pavalgyti)
¼ puodelio sojos padažo
3 valgomieji šaukštai cukraus
3-4 skeltelės smulkinto česnako
1 valgomasis šaukštas imbiero miltelių
¼ puodelio smulkintų svogūnų laiškų (aš jų nedėjau, bet buvo ir be jų
labai puiku)
Apie 500g jautienos šonkaulių mėsos, supjaustytos plonom juostelėm (aš
naudojau paprastą jautienos išpjovą, nes mėsinėje į mane labai keistai pažiūrėjo,
kai paprašiau mėsos nuo šonkaulių… jei net šonkaulių neturėjo.. :?)
Šviežiai maltų juodųjų pipirų
3 puodeliai lipnių ryžių
Druskos
4 džiovinti šitaki grybai (jų mes taip pat neradome net 3prekybos
centruose, todėl naudojome šviežius enoki grybus)
3 valgomieji šaukštai augalinio aliejaus
1 valgomasis šaukštas skrudintų sezamo sėklų
4 kiaušiniai
3 valgomieji šaukštai tamsaus sezamų aliejaus (sunadojom tik 1 arbatinį
šauštelį)
1 juostelėm supjaustyta ir apvirta jauna cukinija
1 juostelėm supjaustyta ir apvirta morka
Apie 200g apvirtų sojos daigų (naudojau konservuotus)
Apie 200g supjaustytų ir apvirtų špinatų ar kitokių lapinių daržovių
(naudojau Romos salotą)
½ puse puodelio plonytėm juoselėm pjaustyto nori lapų (dėjau mažiau, nes
mano vyras nelabai buvo už juos, bet jie suteikė ypatingą skonį.)
Pateikti su Gochujang padažu (jo neturėjau, o
ir ruošti noro buvo mažai, tai tiesiog susmulkinau čili pipirą ir sutryniau jį
su druska ir aliejum – buvo skanu)
Paruošiams
marinatas mėsai. Sumaišom sojos padažą su cukrumi, česnakais, imbieru,
svogūnais. Į paruoštą marinatą suverčiame jautieną ir viską gerai išmaišome.
Užbarstome šviežiai maltų pipirų ir paliekame pusvalandžiui marinuotis.
Užsikaičiam vandenį. Kai jis užverda pasisūdos ir suberiam virti ryžius.
Verdam apie 20min, kol ryžiai suminkštėja, o didžioji dalis vandens išgaruoja.
Pamerkiame šitaki grybus į šiltą vandenį ir leidžiame jiems išbrinkti (apie
10min). Tada juos nusivalykite, nupjaukite kotelius, o kepurėles supjkaustykite
plonomis juostelėmis. (aš gaminau su enoki grybais, juos apvaliau ir trumpai
apviriau)
Įkaitinkite vok puodą (jei tokio neturite, tai puikiai tik ir kita
storadugnė keptuvė ar puodas) su trupučiu augalinio aliejaus. Į įkaitintą
aliejų sudėkite pusę marinuotos jautienos ir apkepkite 1-2 minutes arba
tol, kol ji bus apkepusi (tik neperkepkite: juk nenorite “guminės” mėsos?). Kai
mėsa bus paruošta, išimkite ją iš keptuvės. Lygiai taip pat kepkite ir likusią
mėsą. Iškepusią mėsą sumaišykite su paskrudintais sezamais.
Išsikepkite kiaušinius. Jie turi būti pusiau iškepti, su skystu tryniu,
ir truputį pasūdyti.
Kadangi aš neturiu tinkamų bibimbap kaitinimui indų, tai tiesiog truputį
pašildžiau turimus paprastus debenėlius, patepiau juos tamsiu sezamų aliejumi
(nors to nerekomendavo recepte daryti, bet truputėlis sezamų aliejaus suteikė
ryžiams malonų skonį) ir viską serviravau juose: į dubenėlį įdedam ryžių, o ant
jų gražiai pradedam krauti paruoštas daržoves, mėsą, grybus. Ant pačio viršaus
uždedam iškeptus kaiušinius ir užberiam pjaustytų nori lapų.
Užsipilam Gochujang
padažo (arba čili su aliejuku košelės) ir čiumpam kas lazdeles, kas šakutę ir nyram į šį spalvotą, kvapnų ir
nepakartojamai gardų patiekalą.
Nom
nom. Jei esu labai alkana, galiu suvalgyti beveik dvi porcijas šio patiekalo.
Tikrai verta išbandyti šį patiekalą, jei tik mėgstate rytietišką virtuvę. Taip,
yra ką nuveikti, bet tai labai puikus būdas praleisti vakarą dviese ar su
draugais gaminant valgyt.
P.S.
Vėliau mes ruošėme supraprastintą ir papigintą šio patiekalo variantą: jautieną
keitėm turėta kiauliena, šitaki/enoki grybus papraščiausiais šampinijonais,
dėjom paprastas šparagines pupeles, vietoj sojos daigų, vietoj cukinijos -
ilgavaisį agurką. Bet taip pat bėrėm daugiau skrudinto sezamo ir daugiau nori
lapų juoselių, nes tai baisiai skanu! Net ir šis varinatas buvo labai skanus.. nors man
jautiena vis vien šiame patiekale labiau tinka.
P.S. Šiandien mums mažulytė šventė! Lygiai prieš penkis metus aš priėmiau patį nepraktiškiausią, labiausiai finansiškai neapsimokėjusį sprendimą gyvenime: išsikrausčiau gyventi pas dar tuomet gerai nepažįstamą vaikiną Vilių, dalintis per pus dviejų kambarių buto... atspėkit kuo visa tai baigėsi.. :DDD
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą