Mano dienoraštyje daromas remontas. Atsiprašau už iškilusius nepatogumus. :}

2013-04-30

Apie buitinės technikos (ne)veikimus ir aguoninį pyragą

Užpykau ant savo plaktuvo. Taip užpykau, kad kilo noras praverti virtuvės langą ir tėkšti jį ant vietomis jau pažaliavusios pavasarinės žolės. Pasakiau jam porą ne itin gražių rusiškų žodelių.. o po to pamąsčiau, kad kiaušinių baltimų nenoriu plakti rankomis. Ne tie laikai, ne ta kantrybė. Teko aguonas susmulkinti rankiniu būdu, bet tai lengviau, nei kiaušinių baltymus su rankiniu plaktuvu plakti.
Pastaruoju metu labai pykstu ant namuos esančios buitinės technikos. Siurblys kriokia, nors po kapitalinio jo vidurių maudymo bent jau siurbti pradėjo.. bet tas jo skleidžiamas garsas taip žaloja mano ausų būgnelius, kad net pykinti nuo piktumo pradeda, stengiantis susiurbti kačių kailio draikanas nuo vienintelio kilimo namuose. Dabar dar mano minėtas plaktuvas pradėjo atsisakinėti padoriai atlikinėti tam tikras jam priklausančias funkcijas. O mudu taip gražiai dragavo 3 metus. Su jo pimtaku išgyvenau bevei 9 metus.. tiek gražių prisiminimų su juo buvo susiję: pirmoji (ir iš karto vykusi) sufle, pirmieji šokoladiniai tortai, pirmosios pertrintos sriubos (taip viskas prasidėjo nuo sufle...)... O šis funkcijų kratinys pradėjo ožiuotis jau po 3 metų!!!! Kad jį kur Gertrūdytė!!!
Fotoaparatas irgi manęs nebedžiugina. Žiūriu į su juo padarytas nuotraukas ir esu nepatenkinta. Muilinė yra muilinė. Niekada neišgausiu su turimu fotoaparatu tokios kokybės, kokios norėčiau. Bet už tai bent jau dirba mano mažiukas, nesiožiuoja. Kitaip nei mūsų kompiuteris. Nėra ko iš jo tikėtis: Veteranas.. bet kai elementariai net naršyti ar rašyti nebeišeina... na, tai ir vėl sakau populiarų rusišką žodelį. Va, todėl sėdžiu ir rašau dienoraščio įrašą ant laguoto popieriaus (o po to savomintis perrašinįju į kompiuterį). Kiekvieną dieną viliuosi, kad mano vyras nepamirš parnešti savo darbinio kompiuterio namo. Iki tol aš klausausi paukščiukų čiulbėjimo bei automobilių ūžimo. Negaliu mokytis vokiečių kalbos, negaliu naršyti internete, negaliu klausytis muzikos, negaliu rašyti nei dienoraščio įrašų, nei laiškų... Mobilusis internetas? Ką jau ten.. mano telefonas irgi su lipnia juostele apvyniotas po netikėto (tikrai) kritimo nuo kėdės. Atimkit dar man orkaitę bei šaldytuvą, priverskit rankom visus skalbinius išsiskalbt ir aš visai pasijusius sugrįžus į viduramžius...
Bet saulė šviečia, paukštukai čiulba, katės savo kailio metimo rekordus sumušinėja, gavau antikvarinį molinį ąsotėlį stipriajai ir penkis molinius stikliukus. Gražu. Bet kažkaip nelinksma. Pyragas turėtų pralinksminti: smagu, kai aguonos į tarpudančius lenda.


Aguoninis pyragas

Reikės:
230g aguonų
8 valgomųjų šaukštų medaus
6 kiaušinių
0,5 puodelio razinų
0,5 puodelio graikinių riešutų (naudojau migdolus)
60g sviesto
0,5 citrinos žievelės
1 arbatinis šaukštelis vanilės ekstrakto
žiupsnelis druskos
kakavos papuošimui

Supilkite aguonas į puodą, užpilkite vandeniu ir užkaiskite virti. Kartais pamaišykite ir leiskite užvirti. Užvirus virinkite apie 30minučių, kol vanduo išgaruos. Nepamirškite vis pamaišyti aguonų! Išvirusias aguonas nuvarvinkite ir suverskite į virtuvinį smulkintuvą kartu su 4 valgomaisiais šaukštais medaus ir viską gerai sumalkite. Užplikykite razinas verdančiu vandeniu ir palaikykite apie 5 minutes. Susismulkinkite riešutus. Į sumaltas aguonas suverskite nusausintas razinas bei susmulkintus riešutus ir gerai išmaišykite.
Dubenyje sumaišykite likusį medų su sviestu iki vientisos masės. Į sviesto masę suverskite po vieną kiaušinio trynius. Supilkite vanilės ekstraktą bei citrinos ževelę ir gerai dar kartą išmaišykite. Sviesto bei kiaušinių plakinį sumaišykite su aguonų mase. Viską gerai išmaišykite. Kiaušinių baltymus su žiupsneliu druskos išplakite iki standžių putų. Išplaktus baltymus pamažu sudėkite į aguonų masę. Tik nepermaišykite tešlos, kitaip pyragas sukris! Į apvalios atsegamos torto kepimo formos dugną įtieskite riebalais pateptą kepimo popierių, supilkite paruoštą tešlą ir kepkite 180 C karštumo orkaitėje apie valandą. Atvėsusi, jei tik norite, apibarstykite kakava (man ir be jos buvo labai skanu).

Šio nuostabaus, drėgno aguoninio pyrago receptą radau pas Voriuką Tinkle.

1 komentaras: