Mano dienoraštyje daromas remontas. Atsiprašau už iškilusius nepatogumus. :}

2013-04-17

Tortas "Raffaelo"

Kas Jums suteikia džiaugsmo, nuramina, kai jaučiatės tarsi pasaulis slystų iš po kojų? Ilgas pasivaikščiojimas, apsipirkinėjimas, gero vyno taurė, mezgimas? Manau, kad mes visi turime savo būdų nusiraminti. Tada mūsų veiklos tampa nuostabiais ritualais, kurie tarsi magiški užkalbėjimai nubraukia visus mūsų širdies sopulius. Bet trumpam, bent akimirkai. Nes kartais būtent tos trumpos akimirkos tereikia, kad galėtum vėl įkvėpti ir judėti pirmyn, kad ir kaip sunku bebūtų.
Aš turiu kelis nusiraminimo būdus. Tai karštas vanduo, kuris tartum nupliko nuo manęs visus mano negalvimus; gera knyga, kai aš galiu pabėgti trumpam į kitus pasaulius; mano virtuvė.
Mano virtuvė nėra visiškai mano, todėl aš jos negaliu išgriauti ir susikurti tokią, kokią aš retkarčiais sapnuoju. Nepatinka man nei grindys, nei nepatogios spintelės. Ir šviesos virtuvėje būna tik iš ryto. Bet tai rytais, kai aš keliuosi su savo vyru, aš galiu stebėti kylančios saulės stebuklą, kuris rausvais spinduliais apgaubia upę ir medžius. Ant palangės sudėliotos mano receptų knygos, sukrauti vyno buteliai, laukiantys ilgų pasisėdėjimų savaitgaliais, bandant vis dar vienas kitą pažinti. Lentynėlėje susprausti stiklainiai su pačios išdžiovintomis žolelėmis, burzgia nuosavas ir ne šaldytuvai, o aplink kojas sukasi mano pūkuotosios, teigdamos, kad jos iš alkio miršta, nors ką tik pavalgė. Tada įsijungi orkaitę ir eini kepti, virti bei plakti, maišyti, o gal skrudinti, pjaustyti bei kapoti.. nežinia ko imsiesi, bet žinai, kad jausiesi labai laiminga ir rami, kol sukiosiesi virtuvėje, įsisupus į miltuotą prijuostę. (va, jei dar indų nereikėtų po to plauti, tai iš viso būtų totali eufrija :}) Tokiomis akimirkomis ateina suvokimas, kad geriausias vaistas nuo pykčio yra didžiulis gabalas torto.

Atvirtai pasakius aš dažnai pabijau gaminti tortus, nes man jis gaunasi nelabai estetiški, nors skanūs. O kadangi aš labiau saldumynus valgau akimis, tai man labai labai labai svarbu, kad tortas gražiai atodytų. Šį torčiuką buvau nusižiūrėjus labai seniai ir atėjus mamos gimtadieniui aš jį susiruošiau iškepti, gavosi ne tik labai skanus tortas (mano mama liko sužavėta.. o ji tikrai ne visus tortus su malonumu valgo), bet dar ir gražus gavosi. Vilius juokėsi iš manęs, kai aš krykštaudama jam rodžiau savo suręstą tortuką, lyg būčiau Siksto koplyčią ištapius. :DDD



Tortas "Raffaello"

Biskvitui:
5 dideli kiaušiniai
230g cukraus
1 arbatinis šaukštelis vanilės esencijos
65g aliejaus
230g miltų
20g kepimo miltelių

Orkaitę iš anksto įsikaitiname iki 190C laipsnių. Kiaušinius išplakti su cukrumi bei vanilės esencija, kol plakama kiaušinių masė pabals ir bus padidėjus bent tris kartus. Vis dar plakant plona srovele supilti aliejų ir paplakti dar apie vieną minutę. Suberti miltus, sumaišytus su kepimo milteliais, į kiaušinių masę ir gerai išmaišyti, kol masė taps vientisa. Gautą masę supilame į 23cm skersmens apvalų, riebalais pateptą kepimo indą. Kepame apie 35 minutes. Atvėsinkime biskivtą ir supjaustykime į keturias dalis, kad gautume keturis plonus torto papločius.

Kremui:
1 indelis kondencuoto pieno (385g)
180g sviesto
450g riebios greitinėlės
2 pakeliai greitinėlės standiklio
50g kokosų drožlių

Grietinėlę šiek tiek paplakti, tada suberti greitinėlės standiklį ir išplakti iki standumo. Padedame išplaktą grietinėlę į šaldytuvą. Kambario temperatūros sviestą bei kondensuotą pieną išsukame iki vientisos masės (kondensuotą pieną bei sviestą geriausia palikti per naktį toje pačioje kambario temperatūroje). Suberiame kokosų drožles, gerai išmaišome ir paruoštą masę pusvalandžiui paliekame šaldytuve. Po pusės valandos sviesinį kremą sudedame į išplaktą greitinėlę ir išmaišome iki vientisos konsistenciojos.

Biskvitui sulaistyti:
200g vandens
2 citrinų sultys
2 arbatiniai šaukšteliai cukraus

Visus produktus sumaišyti.

Papuošimui:
30 vnt. biskvitinių pirštelių
50g kokosų drožlių
Sidabrinių pabarstukų
Medžiaginė juostelė

Torto surinkimas:

Pasiruošti torto lėkštę. Į ją įstatyti 23-24 cm skersmes torto formos bortelius.
Į bortelius įdėti pirmajį torto biskvitą ir jį sulaistyti citrinų sirupu. Aplink jį atsargiai sustatyti plokščiomis puselėmis į vidų, sekundei citrinų sirupe pamerktus biskvitinius pirštelius.
Ant pirmojo biskvito tolygiai sudėti 1/4 paruošto kremo.
Dėti antrą biskvitą, šiek tiek paspausti ir jį sulaistyti citrinų sirupu. Dėti antrą ketvirtadalį kremo ir taip sluoksniuoti tol, kol kremu padengsime paskutinį biskvitą.
Torto paviršių išlyginti ir dėti bent kelioms valandos į šaldytuvą.
Išimtą iš šaldytuvo tortą apiberti kokosų drožlėmis ir sidabriniais pabarstukais.
Atsargiai nuimti torto bortelius ir sausainius apjuosti juostele, surišant kaspinėlį.
Džiaugtis tikrai gražiu tortu bei skaniai jį suvalgyti. :}

Torto receptą radau Saulėtoje virtuvėje.

3 komentarai:

  1. Atsiprašau, bet nelabai supratau, kas per torto borteliai? gal gali paaiškinti? :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Loretukas, torto formo borteliai yra tortos formos borteliai. :D Net nežinau kaip tiksliau išsireikšti.. tai kepimo formos dalis, kuria apjuosema kepimo formos pagrindas. http://www.bohemia.lt/1897-673-thickbox/torto-forma-26cm-starline.jpg
    Kad surenkamas tortas laikytų formą, reikia panaudoti kepimo formos bortelius... kitaip nebeįsivaizduoju kaip paaiškinti...:o

    AtsakytiPanaikinti