Mano dienoraštyje daromas remontas. Atsiprašau už iškilusius nepatogumus. :}

2013-04-16

Žuvies sriuba su juodaisiais grybais bei krevetėmis

Atvirai pasakius, aš nei mėgstu valgyti sriubą, nei moku ją virti. Man sriuba - tai kažkoks pariebaluotas skystis, su jame plaukiojančiom daržovėmis bei mėsa ar žuvim. Nelabai patraukliai skamba? Ir taip buvo daugybę daugybę metų... kol nepadirbau restorane. Tas gyvenimo etapas mano valymo įpročius gerokai pakoregavo.. ir taip mano gyvenime atsirado pertrintos sriubos, žuvienė, kurioje ne tik plūduriuojantys žuvies gabaliukai yra skanūs, bei šiupininės sriubos. Tik paragavus tokių sriubų aš suvokiau, kas man iki tol nepatiko.. man patinka tikrai tirštos sriubos! Bet net ir po to aš retai virdavau sriubas.. kažkas buvo jos ne taip ir netinkama. Tą netinkama bandydavau paslėpti aštriais prieskoniais bei druska, bet tai juo labiau man nepadėdavo išsivirti tikrai gardžios sriubos. Taip prabėgo dar keleri metai, kol į mano virtuvę įžengė kiniškas (kinietiškas?) maistas, su savo prieskoniais, saldžiaaštriais/saldžiarūščiais skoniais.. ir grybais. (va, mano skrandžio bei grybų romanas jau tęsiasi visą gyvenimą) Va, TŲ neįprastų, nekasdieniškų skonių man ir trūko. Tos skonių bombos, kuri tiesiog apsvaigina mano skonio receptorius. Taip, ne visada pavyksta gauti tikrai skanios sriubos kinų (kiniečių??) užeigėlėse, bet dažnai nebetenka nusivilti. Bet man vis dar kirbėjo milžiniškas rūpestis, kaip tuos man patinkančius skonius galėčiau ir aš savo verdamosia sriubose perteikti... mano eksperimentai prasidėjo nuo šios jautienos bei pomidorų sriubos. Ji man visada pavyksta (išskyrsu tą atvėjį, kai du kartus pasaldinau sriubą ir gavosi saldi jautienos sriuba.. jak), bet vienos sriubos visą gyvenimą nevalgysi... Daug variantų teko išpilti lauk, bet aš vis dar bandau ir bandau... aišku prie tobulesnių mano bandymų prisideda ir visagalis google, ir mano porą turimų knygų apie azijietišką virtuvę, ir mano tobulėjantys maisto gaminimo įgūdžiai. Ir taip mano galvoje gimė žuvienės idėja, kuri buvo suvalgyta iki paskutinio lašelio (o tai geriausias požymis, kad buvo skanu :).



Žuvies sriuba su juodaisiais grybais bei krevetėmis

Reikės:

Žuvies galvos, kaulų, pelekų (sultiniui kaip tik tinkamiausios šios žuvies dalys)
Apie 1kg krevečių su kiauteliais
Apie 2cm smulinto šviežio imbiero
2-3 skeltelės smulkinto česnako
2-3 susmulkinti laiškiniai svogūnai
Pusė smulkintos aitriosios paprikos
3 valgomieji šaukštai augalinio aliejaus
3l vandens
2 valgomnieji šaukštai žuvų padažo
1 valgomasis šaukštas austrių padažo
Saujelė džiovintų juodųjų grybų
Juodųjų pipirų bei druskos, jei tik norisi

Pirmiausia išgliaudename krevetes. Jokiais būdais neišmetame kiautelių. Nuvalytas krevetes atidedame į šalį.
Užsikaičiame didelį puodą. Supilame aliejų ir jį gerai įkaitiname. Trumpai karštame aliejuje pakepiname imbierą, česnaką, laiškinius svogūnus bei aitriąją papriką. Suverčiame žuvies galvą, kaulus, pelekus bei krevečių kiautelius ir pakepiname ant stiprios ugnie, kol žuvies galva pradės irti ir pasklis kepinamos žuvies aromatas. Tik nepamirškite maišyti, nes labai greitais viskas gali pridegti. Kai žuvis bus apkepinta supilkite valdenį ir leiskite užvirti. Užvirus sumažinkite kaitrą ir palikite virti, kol vandens sumažės per pusę. Baiginėjant virti sultiniui supilkite žuvų bei austrių padažus. Jei reikia, pagardinkite juodaisiais pipirais bei druska.
Kol verda sultinys, juoduosius grybus sudėkite į dubenėlį ir užplikykite verdančiu vandeniu. Palaukite kol grybai išbrinks. Vandenį nuo išbrinkusių grybų supilkite į verdantį sultinį, o pačius grybus supjaustykite juostelėmis.
Baigus virti sultiniui, perkoškite jį per tankų sietelį (na, retas kuris iš mūsų noėtų rasti savo sriubos lėkštėje žuvies akį) ir vėl užkaiskite virti. Į viruliuijantį perkošką sultinį suverskite nuvalytas krevetes bei smulkintus juoduosius grybus. Palaukite kol išvirs krevetės ir Jūsų verdama žuvienė jau bus paruošta. Skanaus!

P.S. Vietoje krevečių galima dėti ir žuvies file gabaliukų arba kitų jūros gėrybių. O juoduosius grybus galima puikiai keisti kitais kiniškais (kinietiškais???) grybais.

1 komentaras:

  1. Matau, iškilo dilema, tai padėsiu.:) Žodžiai kinietis ir kinietiškas yra vengtini vartoti. Turi būti kinas, kiniškas arba kinų (pvz. kiniškas maistas, kinų maistas) :)

    Čia aiškina, kodėl:
    http://www.vlkk.lt/lit/88030
    http://vlkk.lt/lit/102593

    AtsakytiPanaikinti