Mano dienoraštyje daromas remontas. Atsiprašau už iškilusius nepatogumus. :}

2011-03-23

Rausvas mielinis varškės plokštainis.

Nors šiandien saulė iškišo nosį ir kambarys prisipildė jos švelnių spindulių, man vis dar nuotaikos visiškai nėra. Todėl nenoriu rašyti liūdnai Jūsų pateiktose temose, o ir savo pamąstymus pasilaikysiu sau. Šiandien pamaniau, kad derėtų rašyti apie ką nors skanaus. Visų pirma noriu parašyti apie ganėtinai seniai keptą rausvą varškės pyragą. Aš retai fotografuoju mano pačios gamintą maistą. O jei ir įamžinu, tai ką paruošiau, tai ne kažin kokios nuotraukos gaunasi (fotoaparato, amžinos prieblandos mūsų namuose ir, gali būti, fotografės kaltė). Bet dabar šiokia tokia nuotrauka yra, todėl ja bei receptu dalinuosi su Jumis.


Skaitydama dienoraščius, kuriuose rašoma apie maisto gaminimą, pastebėjau, kad lietuviška varškė yra visiškai ignoriuojama, kai tik pakrypsta tema apie varškės-sūrio pyragus (šiaip ir ne tik apie juos). Nesuprantu kuo ji neįtinka. Argi ji tokia bloga? Visada maistą gaminu tik su lietuviška varške. Ir dar tokia, kurią Viliaus močiutė gamina. Ji puiki. Kiek rieboka, nesijaučia jokios bjaurios  rūgšties ar kvapo, o gerai pertrynus per sietelį, jos tekstūra būna nuostabi. Iš jos aš gaminu puriausius varškės apkepus (mama man priekaištauja, kad net per purius. :D), aptepus (net mano sesuo valgo varškės ir prieskoninių žolelių aptepą, o ji varškės tikrai nemėgsta), virtinukus ir, žinoma, varškės pyragus. Mūsų šaldiklyje visada galima rasti bet gerą kilogramą varškės, todėl užsimanius kažko sotaus, bet saldaus einu gaminti varškinius pyragus.

O dabar apie pyragą. Pyragas skanus. Labai. Ir labai jau varškinis. Puikiai tinka pustyčias ar pavakariams, kai tiesiog norisi užkąsti.

Rausvas mielinis varškės plokštainis.

Reikės: 20g mielių, 2 šaukštai ir 150g cukraus, 250g miltų, 1/8l drungno pieno, 100g minkšto sviesto, 500g minkštos varškės, 3kiaušiniai, 1pakelis braškinio pudingo, žiupsnelis druskos, 60g razinų be kauliukų (aš razinų nedėjau).

Mieles sutrinti su 2šaukštais cukraus, žiupsneliu miltų ir drungnu pienu, uždengti drobule ir kildinti. Sviestą ištirpinti ir atvėsinti.
Varškę sumaišyti su kiaušiniais, pudingo milteliais, žiupsneliu druskos, 150g cukraus ir 60g tirpinto, atvėsinto sviesto. Kas pageidauja, suberti nuplautas razinas.
Iš mielių raugo, likusių miltų, 40g tirpinto, atvėsinto sviesto ir žiupsnelio druskos užminkyti tešlą ir iškočioti ant miltais pabarstytos lentos.
24cm skersmes torto formą ištepti riebalais ir iškloti tešla. Ant tešlos sukrėsti varškės masę. Plokštainį uždengti drobule ir palikti 40min, kad pakiltų.
Kepti 225°C karštumo orkaitėje, po 10min karštį sumažinti iki 150°C. Kepti dar apie 25min.


Skanaus!

1 komentaras:

  1. Skamba labai skaniai, būtinai pabandysiu. Aš irgi mėgstu lietuvišką varškę. O tradiciniam mūsų šeimos varškės tortui, kuris gaminamas tik kartą metuose, Velykoms, naudojam varškės sūrį. Jį porą kartų permalam senovine rankine mėsmale. Beje, būtent sūris nurodytas ir lenkiškame recepto originale, kurį giminės prieš kelis dešimtmečius parsivežė iš Lenkijos.

    AtsakytiPanaikinti