Jau ne kartą esu skaičius apie tą, ką žmonės valgo
pietums, kai neturi laiko ilgai stovėti prie puodų, o iš anksto nėra nieko
pagaminta. Vieni valgo kopūstų salotas, sumuštinius su ridikėliais, kiti
tiesiog atsiriekia sūrio riekelę, kitu suvalgo porą sausainių, dar kiti užkišą
skrandžius maistu, pagamintu prekybos centruose. Na, o aš, kai ateina pietų
metas, o noro kuistis virtuvėj nėra, gaminu makaronus.
Pamenu, vaikystėje aš nebuvau itin valgus vaikas.
Draugiškai susėsdavom su šeima prie pietų stalo ir mano artimieji valgydavo
mėsos kukuliukus padaže, kepsnius, bulvinius patiekalus ir kitą gardų bei sotų
maistą, kurį paruošdavo mano mama. Ji iš tiesų labai skaniai gamina valgyti ir
taip sakau ne tik todėl, kad ji mano mama, bet ir todėl, kad ir kiti valgantys
mano tėvų namuose, taip teigia. Bet aš sėdėdavau prie stalo, žiūrėdavau kaip
kiti valgo,o pati stumdydavau lėkštėje esantį maistą. Manęs ir mano sesės
neversdavo būtinai BŪTINAI suvalgyti viską, kas yra lėkštėje, todėl man mama
išvirdavo makaronų, uždėdavo ant jų gerą` šaukštą grietinės, pabarstydavo
druska ir aš šį patiekalą su didžiausiu malonumu valgydavau. Mano vaikystės
skoniuose nebuvo nei baziliko, nei išraiškingų kvapų bei skonių sūrių.. tai
buvo tiesiog susiraitę, gal kiek pervirti makaronai su grietine. Ir dabar
kartais neartsisakau suvalgyti nedidelę porcioją paprastų makaronų su grietine,
ypač, kai man nėra labai sveika... bet aš augau, mano skonio receptoriai
pradėjo reikalauti kažko ypatingiau, norėjosi turiningesnio skonio, nei vien tik
greitinės, bet norėjosi kartu ir tokio mielo bei paprasto kaip vaikystėje.
Ilgai neteko galvoti, kaip galiu patobulinti šį patiekalą. Paprasčiausiai
įsipjausčiau pomidorų ir užsibėriau baziliko. Elementaru iki begalybės. Va,
taip ir valgau truputį „patobulintus“ makaronus iš mano vaikystės, kai norisi,
kažko paprasto, greito ir skanaus pietums.
Makaronai su greitine ir pomidorais
Šio patiekalo visiškai nerekomenduoju gurmanams, kurie
valgydami ieško įspūdingų skonių bei pojūčių. Čia to tikria nerasite. Tai
paprastas, sotus patiekalas, nuvalšinantis alkį tikrai ilgam. Esu visiškai
įsitikinus,kad Jūs galite paruošti jį savo vaikams ir jie šį patiekalą sudoros
su dideliu malonumu.
Reikės:
Makaronų (tiks ir spagečiai, ir kriauklelės, ir
sraikteliai, ir kaspinėliai..);
Pora valgomųjų šaukštų grietinės;
Pora valgomųjų šaukštų pomidorų pastos (aš naudoju
konservuotus naminius trintus pomidorus);
Vidutinio dydžio pomidoras;
Žiupsemeis druskos;
Truputis maltų juodųjų pipirų;
Šviežių bazilikų lapelių arba žiubsnelis džiovintų
bazilikų.
Užsikaičiam vandenį, plaukiam kol užvir, pasisūdom ir išverdam makaronus. Jau išvirusius makaronus nusikošiam ir paliekam tame pačiame puode. Sudedam ant makaronų grietinę, trintus pomidorus, prieskonius ir smulkintą pomidorą. Viską gerai išmaišome ir truputį pakaitiname, kad padažas nebūtų visiškai šaltas. Viską susidedam į lėkštę ir valgom.
Skanaus!
užaugau makaronu su grietine taip ir neparagavus. Visada tik su kečupu ar kitokiais priedais. Šiandien išsiviriau taip.. Bijau, kad virsiu kasdien :D
AtsakytiPanaikintiVelnias galvoju ko jie tokie.. iškydė, o čia pasirodo galima ir su Grietine!
AtsakytiPanaikinti