Mano dienoraštyje daromas remontas. Atsiprašau už iškilusius nepatogumus. :}

2013-02-21

Makaronai su grietine ir pomidorais

Jau ne kartą esu skaičius apie tą, ką žmonės valgo pietums, kai neturi laiko ilgai stovėti prie puodų, o iš anksto nėra nieko pagaminta. Vieni valgo kopūstų salotas, sumuštinius su ridikėliais, kiti tiesiog atsiriekia sūrio riekelę, kitu suvalgo porą sausainių, dar kiti užkišą skrandžius maistu, pagamintu prekybos centruose. Na, o aš, kai ateina pietų metas, o noro kuistis virtuvėj nėra, gaminu makaronus.

 Pamenu, vaikystėje aš nebuvau itin valgus vaikas. Draugiškai susėsdavom su šeima prie pietų stalo ir mano artimieji valgydavo mėsos kukuliukus padaže, kepsnius, bulvinius patiekalus ir kitą gardų bei sotų maistą, kurį paruošdavo mano mama. Ji iš tiesų labai skaniai gamina valgyti ir taip sakau ne tik todėl, kad ji mano mama, bet ir todėl, kad ir kiti valgantys mano tėvų namuose, taip teigia. Bet aš sėdėdavau prie stalo, žiūrėdavau kaip kiti valgo,o pati stumdydavau lėkštėje esantį maistą. Manęs ir mano sesės neversdavo būtinai BŪTINAI suvalgyti viską, kas yra lėkštėje, todėl man mama išvirdavo makaronų, uždėdavo ant jų gerą` šaukštą grietinės, pabarstydavo druska ir aš šį patiekalą su didžiausiu malonumu valgydavau. Mano vaikystės skoniuose nebuvo nei baziliko, nei išraiškingų kvapų bei skonių sūrių.. tai buvo tiesiog susiraitę, gal kiek pervirti makaronai su grietine. Ir dabar kartais neartsisakau suvalgyti nedidelę porcioją paprastų makaronų su grietine, ypač, kai man nėra labai sveika... bet aš augau, mano skonio receptoriai pradėjo reikalauti kažko ypatingiau, norėjosi turiningesnio skonio, nei vien tik greitinės, bet norėjosi kartu ir tokio mielo bei paprasto kaip vaikystėje. Ilgai neteko galvoti, kaip galiu patobulinti šį patiekalą. Paprasčiausiai įsipjausčiau pomidorų ir užsibėriau baziliko. Elementaru iki begalybės. Va, taip ir valgau truputį „patobulintus“ makaronus iš mano vaikystės, kai norisi, kažko paprasto, greito ir skanaus pietums.

 



Makaronai su greitine ir pomidorais

Šio patiekalo visiškai nerekomenduoju gurmanams, kurie valgydami ieško įspūdingų skonių bei pojūčių. Čia to tikria nerasite. Tai paprastas, sotus patiekalas, nuvalšinantis alkį tikrai ilgam. Esu visiškai įsitikinus,kad Jūs galite paruošti jį savo vaikams ir jie šį patiekalą sudoros su dideliu malonumu.

Reikės:
Makaronų (tiks ir spagečiai, ir kriauklelės, ir sraikteliai, ir kaspinėliai..);
Pora valgomųjų šaukštų grietinės;
Pora valgomųjų šaukštų pomidorų pastos (aš naudoju konservuotus naminius trintus pomidorus);
Vidutinio dydžio pomidoras;
Žiupsemeis druskos;
Truputis maltų juodųjų pipirų;
Šviežių bazilikų lapelių arba žiubsnelis džiovintų bazilikų.

Užsikaičiam vandenį, plaukiam kol užvir, pasisūdom ir išverdam makaronus. Jau išvirusius makaronus nusikošiam ir paliekam tame pačiame puode. Sudedam ant makaronų grietinę, trintus pomidorus, prieskonius ir smulkintą pomidorą. Viską gerai išmaišome ir truputį pakaitiname, kad padažas nebūtų visiškai šaltas. Viską susidedam į lėkštę ir valgom.
 
Skanaus!

2 komentarai:

  1. užaugau makaronu su grietine taip ir neparagavus. Visada tik su kečupu ar kitokiais priedais. Šiandien išsiviriau taip.. Bijau, kad virsiu kasdien :D

    AtsakytiPanaikinti
  2. Velnias galvoju ko jie tokie.. iškydė, o čia pasirodo galima ir su Grietine!

    AtsakytiPanaikinti